torsdag, september 01, 2005

Bolton endast en i mängden

USA's nye FN-ambassadör, John Bolton, har skapat kaos i FN's reformarbete, då han i sista sekunden har fört fram över 750 ändringsförslag till överenskommelsen. Bland annat vill man slopa alla nya löften om hjälp till utfattiga nationer och ta bort kraven på åtgärder mot klimatförändringen.

Medier har varit negativa, eller tveksamma, till utnämningen av John Bolton som USA's ambassadör till FN. De har fäst stor vikt vid hans tidigare uttalanden om FN:

There is no United Nations. There is an international community that occasionally can be led by the only real power left in the world, and that's the united States, when it suits our interests and when we can get others to go along.

Kritiken i media mot Bolton tycks komma från en förhoppning om att om han bara byts ut, så kommer samarbetet i FN att kunna fortsätta som vanligt. Det är bara falska förhoppningar. Får inte USA gehör för sina ändringsförslag, så kan slutresultatet bli att "hela reformdokumentet ersätts av ett kort uttalande", vilket SVD skrev om.

USA är naturligtvis inte intresserade av en diplomatisk lösning på problemet. Deras agerande är ett resultat av att FN inte sanktionerade kriget mot Irak. Det här är deras hämnd: Att lamslå organisationen.

Statsvetaren Merrick Tabor har förklarat USA's fientliga inställning till FN i en radiointervju med P1 morgon:

Han utnämns av en regim som har den inställningen till världen och världspolitik. Det här har varit Bush politik under hela sin period. Han har en grupp så kallade neokonservativa bakom sig, så han [Bolton] är en väldigt bra representant för den inriktningen.

Synen på FN är inte unik för Bushadministrationen; inte ens för det republikanska partiet. Daniel Patrick Moynihan, demokratisk senator och FN-ambassadör vid tidpunkten då Indonesiens militärdiktator Suharto anföll Östtimor, vilket ledde till folkmord. USA var vid tidpunkten allierat med diktaturen i Indonesien. Moynihan förklarar i sin biografi:

The Department of State desired that the United Nations prove utterly ineffective in whatever measures it undertook. This task was given to me, and I carried it forward with no inconsiderable success.

Han är alltså uppriktigt stolt över att FN inte lyckades förhindra folkmordet i Östtimor, på grund av att USA satte käppar i hjulet.

Det spelar ingen roll vilken person som är ambassadör, det är enbart spel för gallerierna. Så länge som partierna förespråkar en imperialistisk politik, så är ambassadören inget annat än en galjonsfigur.


Andra bloggar om: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Tobias Lindberg said...

Bra analys!

2:53 em  
Anonymous Klas Sandberg said...

Instämmer.

Klas Sandberg

5:29 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home